dnevimedu, boznar, hisamedu, slovenia, honey, days of honey

V Polhov Gradec bodo priletele čebele s celega sveta

Hiša medu Božnar od 17. do 20. maja v Polhograjski graščini pripravlja že 26. Dneve medu. Ti bodo letos posvečen mednarodnemu dnevu čebel, ki ga letos, na pobudo Slovenije, praznujemo prvič. V ta namen bodo maja v Polhov Gradec »priletele« čebele s celega sveta. O 26. Dnevih medu smo se pogovarjali z matico Hiše medu Božnar – Malči Božnar.

Letos pripravljate že 26. Dneve medu v Polhograjski graščini. Kaj si lahko obiskovalci obetamo letos? Česa res ne smemo zamuditi?
Mislim, da bo letošnja prireditev malo posebna, saj je posvečena praznovanju prvega svetovnega dneva čebel. Mi smo besedo “svetovni” vzeli zelo resno in smo se povezali z organizacijo ENO šol. Pripravili so razpis, na katerega so se odzvale šole s celega sveta. Učenci so izdelali makete čebel iz recikliranega materiala. Letos bodo tako na ogled čebele z različnih držav. Ob tem bomo nagradili štiri šole v štirih starostnih skupinah v svetovnem merilu. Projektu pa se je pridružilo tudi podjetje Hofer, ki bo nagradilo štiri slovenske šole.


Edinstvena bo tudi razstava, ki jo pripravljajo učenci nižje stopnje OŠ Polhov Gradec, kjer bodo na ogled njihove panjske končnice z motivi najpomembnejših znamenitosti Slovenije. Seveda pa ne bo manjkal tudi med vseh vrst in drugi pridelki.
Ker je letos 100 let od izida prve slovenske slikanice, bomo predstavili tudi razstavo čebela v slovenski ilustraciji.


Letos bomo prvič obeležili svetovni dan čebel, v znamenju katerega bodo tudi letošnji Dnevi medu. Kaj pomeni svetovni dan čebel za Slovenijo in Čebelarstvo Božnar?

Slovenija oziroma Čebelarska zveza Slovenije je bila pobudnica, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Praznujemo ga na dan, ko naj bi se rodil Anton Janša. Za Slovenijo je velik uspeh, da si je v mednarodnem okviru uspela priboriti ta dan. Naša Hiša medu Božnar pa se temu pridružuje in to podpira. Glede na to, da se že 28 let ukvarjamo s čebelami in čebeljimi pridelki, je najmanj, kar lahko naredimo, da eno izvedbo dnevov medu posvetimo mednarodnemu dnevu čebel.


Pripravili ste tudi razstave, ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle ter predavanja?
Tako je. V soboto, 19. maja, za odrasle pripravljamo delavnico izdelave dražgoških kruhkov, kjer bo sodelovala mojstrica te obrti, Cirila Šmid iz Železnikov. Veliko bo tudi ustvarjalnih delavnic, ki jih bodo vodile učiteljice iz OŠ Polhov Gradec; od risanja, barvanja končnic do izdelovanja čebel iz recikliranih materialov. 


V Domu čebelarjev pa bodo v tem času tudi predavanja. Predstavili bomo dve novi knjigi. Prvo je pripravila profesorica Dušica Kunaver o medu in medenih kruhkih. Drugo, razširjeno izdajo Čebela- spremljevalka slovenske kulture, pa bo predstavila ddr. Marija Stanonik. Poleg predstavitve knjige bo pripravila tudi predavanje na to temo. Mag. Milan Vajda bo imel predavanje o Antonu Janši, o njegovem delu, življenju in pomenu za današnje dni. Dr. Maja Smodiš Škerl pa bo govorila o dobri čebelarski praksi.

Dogajalo pa se ne bo le v graščini. Pomemben del Dnevov medu je tudi grajski park. Kaj se bo dogajalo na prostem?
V Grajskem parku bomo letos že drugič gostili Gostilno Dobnikar s Katarine, ki je izkazala veliko zanimanje za pripravo medenih dobrot. V parku bodo ponujali prigrizke, malice in kosila – vse bo seveda povezano s čebeljimi pridelki. Ponudili bomo tudi več medenih napitkov – za to priložnost se že pripravlja medeno pivo.


V preteklih letih ste nas presenetili z medenim sladoledom, čokolado s cvetnim prahom in medenim pivom? Kakšno presenečenje oziroma novost pripravljate tokrat?
Letos je naš najbolj svež proizvod BB kozmetika - Bee Beauty Slovenia, ki smo jo predstavili pred pol leta. Temu želimo nameniti tudi pozornost na Dnevih medu. Ne ukvarjamo se le z medom kot hrano, ampak tudi z medom kot lepotilom. Gre za različne kreme za obraz, roke in telo, kopalne soli z medom, medeni piling in med za masažo. Nekatere izdelke, ki smo jih že imeli v ponudbi, smo izboljšali in jih dali v prenovljeno embalažo, ki je primernejša tudi za turiste; ciljamo na to, da je med prepoznaven proizvod Slovenije.


Na voljo pa bo tudi vaša klasična ponudba medenih izdelkov.
Ja, klasika ostaja. Vse vrste medu, med z dodatki in drugi izdelki bodo na voljo tudi za degustacijo.


Na Dneve medu prihajajo obiskovalci z vseh koncev Slovenije in tudi tujine. V tem času ste postali prava ambasadorka Polhovega Gradca. Kaj si lahko obiskovalci, ki pridejo v Polhov Gradec na dneve medu, še ogledajo v kraju?
Vsi obiskovalci si lahko v graščini brezplačno ogledajo Muzej pošte in telekomunikacij. Sprehodijo se lahko po Blagajevi poti, morda tudi do Kalvarije in cerkve. Ta krog se lahko opravi z malo truda in v kratkem času. Pohodniki pa la lahko koristno izkoristijo Dneve medu s pohodom na Lovrenc, Tošč, Koreno ali Grmado ter se potem v parku okrepčajo z medenimi dobrotami. 


V sklopu praznovanja prvega svetovnega dneva čebel in Devov medu pa boste obeležili tudi globalni dan sajenja dreves, ki bo letos posvečen čebelam. Nam lahko poveste kaj več o tem projektu?
Zaradi svetovnega dneva čebel so ENO šole prestavile datum sajenja dreves po celem svetu. Ta bo tako letos v petek, 18. maja. Po celem svetu se bodo na ta dan sadila medonosna drevesa na pobudo slovenske koordinatorke projekta ENO šol Darinke Orel.

0
Feed

Oddajte komentar