cirilasmid, dnevimedu, boznar, delavnica

IZDELAVA DRAŽGOŠKIH KRUHKOV

V okviru 26. Dnevov medu bo v petek, 18. maja ob 15. uri v Polhograjski graščini delavnica IZDELAVA DRAŽGOŠKIH KRUHKOV. Delavnico bo vodila mojstrica te obrti, Cirile Šmid iz Železnikov.

Znanje za izdelavo dražgoških kruhkov je Cirila najprej dobila od gospe Marije Jelenc, po domače »Dobretove mame iz Dražgoš«. Za mojstrsko izdelovanje kruhkov pa je od osnovnega znanja potrebno spretnosti nadgraditi in kot samouk jih je Cirila Šmid pridobila le z dolgoletnim delom, oziroma kot pravi sama »za mizo vztrajnost«. Danes izdeluje tradicionalne dražgoške kruhke z različnimi motivi: srčki, majolikami, »krajčki«, narodnimi nošami, kelihi, različnimi zvezdami, Miklavžem, parkeljni, košaricami ali lipovim listom. Najpogosteje izdeluje srca, ki jih tako kot druge motive, okrasi s cvetličnimi motivi planike, pšeničnih klasov, nageljnov, šmarnice. Izdeluje tudi v posebne lesene modele odtisnjene loške kruhke.
Medeni kruhek v obliki srca je bil včasih znak izražanja ljubezni, ki so jih mladi fantje na dan svetih treh kraljev kupili za svoje izvoljenke. Poklanjanje kruhkov je pomenilo način snubljenja.

Izdelovanje dražgoških in loških kruhkov ima dolgo tradicijo. Recept za tako imenovane medene kruhke so na škofjeloški grad prinesle uršulinke z Bavarske. K njim so se hodila učit mestna in kmečka dekleta in tako se je zanje od nun preneslo na lokalno škofjeloško območje. Iz Škofje Loke se je znanje izdelovanja preneslo tudi na širše območje, tudi Dražgoše. Ker so jih v obdobju po 2. svetovni vojni v drugih krajih prenehali izdelovati, se jih je prijelo ime »dražgoški kruhki«.

Pridružite se nam.

Dodatne povezave
Intervju s Cirilo Šmid na spletnem portalu SiolNET

0
Feed

Oddajte komentar